Framtidsplanen för Destination Tärnö

Nedan kan ni ta del av våra framtidsplaner för Destination Tärnö.

För att nå flera segment av besökare och samtidigt bevara Tärnö för allmänheten vill vi kunna erbjuda ett hållbart boende i olika prisklasser, från budget till premium:

  • Glampingtält
  • Attefallsstuga med kök, badrum och uteterrass
  • Befintliga stugor med pentry
  • Vandrarhem, sovsal eller eget rum för ex antal personer
  • Eget tält

Tärnö Glamping

Vi planerar att redan sommaren 2021 göra det möjligt att hyra Glampingtält på ön. Vi har tre tält för två personer vardera, med en dubbelsäng i varje tält, och ett familjetält med en dubbelsäng och två enkelsängar, där man kan bo fyra personer. Det är robusta Canvastält som placeras i närheten av Sandvik som är den stora Sandstranden på ön.

Tältens placeringar erbjuder en fantastisk närhet till både skärgårdsnaturen och havet. I tälten vill vi kombinera det bästa av två världar – vi vill erbjuda våra gäster den känsla av lugn och frihet som naturen ger, men med en stor dos bekvämlighet och komfort. I tältet kan du somna till ljudet av vågor under ett härligt täcke och vakna till en smakrik frukostkorg att avnjutas på terrassen. Tälten är stadigt monterat på ett trä-däck med en liten terrass och med tillräckligt avstånd till varandra för att det ska kännas privat. Tälten är robusta och sydda i 100% bomullscanvas, vilket gör att de kan andas, samtidigt som de är mycket vädertåliga och självklart står emot både regn och blåst.

Våra Attefallsstugor förväntas stå klara för uthyrning 2022, de kommer vara så gott som självförsörjande med solceller och fullutrustade med eget kök, toalett och dusch. De byggs för hushåll upp till fyra personer.

Karl-Oskars Stugor

De fyra befintliga campingstugorna som idag finns intill Lärarbostaden kommer energi optimeras genom att effektivisera förbrukningen av el, belysning, värme, kyla, vatten och ventilation. I samband med renoveringen av Lärarbostaden, som bör supporteras med solenergi, så är tanken att förse stugorna med solpaneler. De tillhörande toaletter och duschar som idag inte är i bruk kommer att renoveras och stå klara 2022.

Kristinas Vandrarhem af Tärnö

Bygdegården som idag inte är i bruk renoveras till ett skärgårdsidylliskt vandrarhem som rymmer en sovsal med ett antal sovplatser samt att mindre antal rum som erbjuder enkel- och dubbelrum. Här vill vi även kunna återuppta möjligheten för att under lågsäsong kunna anordna lägerskolor för ungdomar och åter lyfta Tärnö som ”Karlshamns Skollofskoloni”.

Vi planerar även att erbjuda seniora besökare en trevlig kollo-upplevelse med anpassade aktiviteter för den målgruppen.

För friluftsälskaren finns det även möjlighet för ett antal tältplatser i området mellan Bygdegården och Sandvik. De tältande gästerna bor i eget tält samtidigt som man kan ta del av toalett och duschar med vandrarhemmet i närheten. Här nås den breda allmänheten att ta del av vårt vackra Tärnö.

Lärarbostaden & Franks Kabyss

Byggnaden som idag kallas Lärarbostaden (Gula huset som man ser när man anländer med skärgårdsbåten till Tärnö) renoveras och görs mer funktionellt och hållbart. Vi planerar att renovera och återställa det vackra huset som det en gång var med en fantastisk snickarglädje. Här hyr man idag två lägenheter i bottenvåningen och i nära framtid ska dessa lägenheter få en uppfräschning. Vi tittar på möjlighet att erbjuda fler övernattningsmöjligheter i detta hus på ovanvåningen.

Intill Lärarbostaden har vi i sommar startat upp Franks Kabyss som är en utomhus bistro med skaldjur i fokus. Här kommer vi även i framtiden kunna erbjuda såväl lokala öbor som gästande turister en kulinarisk upplevelse i all sin enkelhet.

Lärarbostadens renovering planeras påbörjas efter sommarsäsongen 2021 och beräknas stå klar sommarsäsongen 2022.

Tärnö Bageri och Gårdsbutik

Den gamla ”Kiosken” vid Bygdegården görs om till Gårdsbutik där öborna och besökarna erbjuds både närproducerade grönsaker, nybakat bröd och enklare cafeteria.

Det finns goda förutsättningar för att odla närproducerat och återuppta ett historiskt jordbruk i modern tappning. Gårdsbutiken kommer också att tjäna som reception för Vandrarhemmet, Glampingtälten och tältplatserna.

Sandvik

Förutom att njuta friska bad vid öns vackra sandstrand Sandvik, kan vi erbjuda naturnära vattenaktiviteter så som tex kajaking och SUP (Stand Up Paddleboard). Då motion främjar välbefinnandet så är tanken att bygga ett utomhusgym intill gärdsgården i Sandvik. Där öbor och besökare erbjudas friskvård i unik miljö, öppet dygnet runt och dessutom helt gratis. Vi har planer på att uppföra en badbrygga i Sandvik för att göra bad mer tillgängligt.

För att göra besökare både uppmärksamma och engagerade på den unika miljön så kommer det vara ett starkt fokus på att bevara naturen och hålla den fri från föroreningar. Att plocka upp skräp och hålla hav och land rena kommer att uppmuntras på olika sätt, gärna ihop med sponsorskap från lokala företag.

Saltboden

För att kunna erbjuda besökarna en resa genom Blekinge skärgårds historia, som är väl värd att berätta, vill vi bevara och lyfta fram den vackra Saltboden.

Då bevarade dagböcker och annat historiskt material som ärvts från Familjen Ternsjö (lots på Tärnö fram till 1937) och som idag finns i våra ägo så är planen att Saltboden kan utgöra ett fantastiskt litet museum. Den skatten vill vi gärna dela med oss av till intresserade besökare.

Events lågsäsong

Under lågsäsong och månader med färre gäster erbjuds event med olika teman, exempelvis yoga, silence-retreat och provningar av mat och dryck av olika slag. Även sjökrogen kommer hållas öppen vid olika högtider under året från sommaren 2022.