Framtidsplanen för Destination Tärnö

Nedan kan ni ta del av våra framtidsplaner för Destination Tärnö.

För att nå flera segment av besökare och samtidigt bevara Tärnö för allmänheten vill vi kunna erbjuda ett hållbart boende i olika prisklasser, från budget till premium:

  • Glampingtält (Genomfört)
  • Befintliga stugor med pentry (Genomfört)
  • Vandrarhem, sovsal eller eget rum för ex antal personer
Glamping

Tärnö Glamping

Sommaren 2021 erbjöd vi två Glampingtält för våra besökare, ett familjetält för fyra personer och ett tvåmanstält. Då efterfrågan var stor så kommer vi sommaren 2022 erbjuda ytterligare ett Glampingtält för två personer. Vi kommer erbjuda två tält för två personer vardera, med en dubbelsäng i varje tält, och ett familjetält med en dubbelsäng och två enkelsängar, där man kan bo fyra personer. Det är robusta Canvastält som placeras på unika platser på ön där man får känna att man är ett med naturen.

Tältens placeringar erbjuder en fantastisk närhet till både skärgårdsnaturen och havet. I tälten vill vi kombinera det bästa av två världar – vi vill erbjuda våra gäster den känsla av lugn och frihet som naturen ger, men med en stor dos bekvämlighet och komfort. I tältet kan du somna till ljudet av vågor under ett härligt täcke och vakna till en smakrik frukostkorg att avnjutas på terrassen. Tälten är stadigt monterat på ett trä-däck med en liten terrass och med tillräckligt avstånd till varandra för att det ska kännas privat. Tälten är robusta och sydda i 100% bomullscanvas, vilket gör att de kan andas, samtidigt som de är mycket vädertåliga och självklart står emot både regn och blåst.

Karl-oskars sjöstuga

Karl-Oskars sjöstugor

De fyra befintliga Sjöstugorna som ligger intill Postbryggan där Färjelinjen angör är nu renoverade våren 2022. Den gula byggnaden (Lärarbostaden) som också ligger i närheten av Postbryggan har renoverats interiört våren 2022. Våren 2023 påbörjas den exteriöra renoveringen av Lärarbostaden och i samband med den planerar vi att supportera dessa byggnader med solenergi. Vi har byggt ett servicehus våren 2022 med toaletter och duschar till varje stuga och lägenhet.

Franks Kabyss tillfälligt stängd 2022

Franks Kabyss är en sommar Bistro som erbjuder en skärgårds meny med fulla rättigheter. Vi erbjuder lokala öbor som gästande turister en kulinarisk upplevelse i all sin enkelhet. Vår uteservering är utomhus och öppet efter vädret. Ni hittar hos i närhet till Postbryggan där Färjelinjen från Matvik och Karlshamn angör. Sommaren 2022 är tyvärr Kabyssen stängd men vi hoppas vara tillbaka 2023.

Håll utkik efter Stinas Glasscafé sommaren 2022.

Kristinas Vandrarhem af Tärnö

Bygdegården som idag inte är i bruk renoveras till ett skärgårdsidylliskt vandrarhem som rymmer en sovsal med ett antal sovplatser samt att mindre antal rum som erbjuder enkel- och dubbelrum. Här vill vi även kunna återuppta möjligheten för att under lågsäsong kunna anordna lägerskolor för ungdomar och åter lyfta Tärnö som ”Karlshamns Skollovskoloni”.

Vi planerar även att erbjuda seniora besökare en trevlig kollo-upplevelse med anpassade aktiviteter för den målgruppen.

För friluftsälskaren finns det även möjlighet för ett antal tältplatser i området mellan Bygdegården och Sandvik. De tältande gästerna bor i eget tält samtidigt som man kan ta del av toalett och duschar med vandrarhemmet i närheten. Här nås den breda allmänheten att ta del av vårt vackra Tärnö.

Lärarbostaden

Byggnaden som idag kallas Lärarbostaden (Gula huset som man ser när man anländer med skärgårdsbåten till Tärnö) består idag av två uthyrningslägenheter. Dessa har under våren 2022 fått en uppfräschning. Vi planerar att renovera och återställa det vackra huset som det en gång var med en fantastisk snickarglädje. Vi tittar på möjlighet att erbjuda fler övernattningsmöjligheter i detta hus på ovanvåningen inom en framtid.

Sandvik

Förutom att njuta friska bad vid öns vackra sandstrand Sandvik, kan vi erbjuda naturnära vattenaktiviteter så som tex kajaking och SUP (Stand Up Paddleboard). Då motion främjar välbefinnandet så är tanken att bygga ett utomhusgym intill gärdsgården i Sandvik. Där öbor och besökare erbjudas friskvård i unik miljö, öppet dygnet runt och dessutom helt gratis. Vi har planer att tillsammans med Länsstyrelsen  uppföra en badbrygga i Sandvik för att göra bad mer tillgängligt.

För att göra besökare både uppmärksamma och engagerade på den unika miljön så kommer det vara ett starkt fokus på att bevara naturen och hålla den fri från föroreningar. Att plocka upp skräp och hålla hav och land rena kommer att uppmuntras på olika sätt, gärna ihop med sponsorskap från lokala företag.

Saltboden

För att kunna erbjuda besökarna en resa genom Blekinge skärgårds historia, som är väl värd att berätta, vill vi bevara och lyfta fram den vackra Saltboden.

Då bevarade dagböcker och annat historiskt material som ärvts från Familjen Ternsjö (lots på Tärnö fram till 1937) och som idag finns i våra ägo så är planen att Saltboden kan utgöra ett fantastiskt litet museum. Den skatten vill vi gärna dela med oss av till intresserade besökare.

Events lågsäsong

Under lågsäsong och månader med färre gäster erbjuds events med olika teman, exempelvis yoga och silence-retreat.